Doorgaan naar hoofdcontent

BeatsNbits vliegt uit naar de Caraïben

BeatsNbits op Bonaire


Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik BeatsNbits voor het eerst zag, ik wel sceptisch was en bij mezelf dacht: ‘weer zo'n programma dat van alles en nog wat belooft, maar is het wel geschikt voor onze leerlingen op Bonaire Caribisch Nederland?’

Onze leerlingen op Bonaire Caribisch Nederland hebben tegenwoordig veel motivatie nodig om aan de slag te gaan. Wat wij voor de klas vertellen kunnen ze ook allemaal op het internet vinden. Vandaar ook de uitdaging om steeds weer opnieuw te digitaliseren.

Na 6 maanden onderzoek te hebben gedaan naar meerdere methodes, heb ik een proefaccount aangevraagd en ben ik samen met de leerlingen aan de slag gegaan. Mijn eerste reactie was ‘wow’! Zowel bij mijn leerlingen als bij mij (al 32 jaar in dienst en nog steeds op zoek naar innovatie) sloeg de methode meteen aan. Te gek!

De leerlingen hebben samen met mij de methode onderzocht en we kwamen al gauw tot de ontdekking dat ze heel wat onderdelen binnen het programma aankunnen. Zo veel schelen wij dus niet met Nederland, waar ze juist heel veel theaters, popconcerten, schouwburgen en stadions hebben waar van alles en nog wat te zien is. Wij zijn een heel kleinschalig eiland waar alles te duur is en vooral op het gebied van concerten het niet voor elkaar krijgen om mega artiesten te kunnen zien.

BeatsNbits is geheel digitaal en vooral up-to-date met de meest recente popmuziek, termen die met het examen te maken hebben en vooral interessante video's en lessen. Mijn leerlingen werken elke dag enthousiast met de methode, ze maken alle opdrachten af en halen goede cijfers. De methode biedt genoeg differentiatie in niveau, waardoor je leerlingen met een hoger niveau bijvoorbeeld gemakkelijk op een hoger niveau kan laten werken. Daarnaast kunnen de leerlingen met de methode ook gemakkelijk thuiswerken, zijn er extra instrumentale lesvideo’s beschikbaar en biedt de methode een leerling volgsysteem.

Wij als muziekdocenten maken dagelijks gebruik van de digitale muziekmiddelen, denk maar aan Sibelius, Cubase, Abelton, Logic audio pro et cetera. Waarom de leerlingen dan niet?

We beleven dagelijks weer opnieuw veel plezier met elkaar en het programma en hopen dat andere docenten en leerlingen dit ook ontdekken en ermee aan de slag gaan!

Geschreven door: Robert Swinkels van scholengemeenschap Bonaire.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Formatief toetsen met rubrics: waarom en hoe?

Formatief toetsen met rubrics Hoe beslissen docenten of een opdracht van een leerling een voldoende of een goed verdient? Hoe kunnen mondelinge presentaties van leerlingen nauwkeurig en transparant geëvalueerd worden? En hoe leren leerlingen om hun eigen en elkaars werk effectief te beoordelen? In dit soort situaties wordt in het onderwijs steeds vaker gebruik gemaakt van rubrics. In dit blog lees je wat een rubric is, wat de voordelen zijn en hoe je rubrics effectief gebruikt bij het beoordelen van opdrachten. Wat is een rubric? Een rubric is een matrix die onderscheid maakt tussen ontwikkelingsniveaus op een specifiek prestatiecomponent. Voorbeelden van prestatiecomponenten voor een muziekopdracht waarbij leerlingen een liedje moeten zingen en maken kunnen bijvoorbeeld creativiteit, samenspel en vakmanschap zijn. Rubrics kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt zoals bijvoorbeeld het beoordelen en evalueren van opdrachten, toetsen en presentaties. Bij Tijd voor Gesch...

Afstandsonderwijs met Tijd voor Geschiedenis

“Justin zit met een bivakmuts op voor de webcam terwijl Daniëlle een schaal kapsalon zit leeg te vorken” - Geschiedenisdocentop het Esdal College over zijn tweede week afstandsonderwijs Maandagochtend 8:30 uur. Ik zit op zolder achter mijn laptop en geniet van een stabiele wifi-verbinding op de tweede verdieping van mijn huis. Wat een verschil met vorige week! Toen zaten we met het hele gezin aan de keukentafel aan het werk voor school. Ik gaf mijn online lessen, mijn vrouw hielp dochter- en zoonlief met hun schooltaken, en probeerde ondertussen zo stil mogelijk te voorkomen dat onze dreumes slaagde in zijn vastberaden plannetje om bij papa op schoot te gaan zitten. Wie had gedacht dat de term wifi-booster zo’n verschil zou maken in mijn gezin. Ik start de les in Google Meet en mijn examenklas TL komt online. Camera’s en microfoons staan allemaal uit. Ik zie 19 zwarte schermpjes voor me… dat zouden er volgens mijn leerlingenlijst 22 moeten zijn. Terwijl ik tevreden vaststel...

Afstandsonderwijs met BeatsNbits

“Muziekonderwijs op afstand? Ik hoorde mezelf al met 30 leerlingen en vertraging op de lijn zingen!” - Annika van Dijk (muziekdocent op het Vathorst College) Onderwijs op afstand. ‘Dat geldt toch niet voor muziek?’, was mijn eerste reactie. Ik hoorde mezelf al met 30 brugklassers en vertraging op de lijn zingen. Mijn tweede reactie: ‘Gelukkig geldt het óók voor muziek’. Inmiddels voel ik me plaatsvervangend beledigd als ik hoor dat sommige andere scholen tijdens deze periode de kunstvakken maar even laten zitten. Kunst hoort in het curriculum, ook nu, juist nu. Kunst helpt. Kijk maar naar alle creatieve filmpjes nu die op social media rondgaan of de hashtag #tussenkunstenquarantaine. Maar goed, het ontwikkelen van muzieklessen op afstand is niet makkelijk. Het muziekonderwijs bij mij op school (Vathorst College) is met name gericht op samen musiceren. Dat betekent voor nu dat we een nieuw programma moeten vormgeven. Gelukkig worden er via social media veel helpende handen uitges...